Contact

Contact

 

 

 

Zojuist rende ik heerlijk door het bos. Ik was niet de enige. Er liepen meer mensen gewoon zomaar lekker hun hondje uit te laten, of ook rennend en zwetend. Er liep ook een verliefd stel. De voorjaars liefde spetterde eraf.  Heerlijk om te zien vind ik dat. Ze liepen dicht bij elkaar en keken elkaar diep in de ogen. Ze knuffelden elkaar. Toen ik er langs rende keek de man me verrukt aan en riep vrolijk:” Het is lente…”. De vrouw keek wat verlegen naar beneden. Ze straalde uit dat ze zich wat schaamde.

Ik vroeg me af hoe het kwam dat deze man en die vrouw gingen praten tegen mij. Ik realiseerde me dat bijna alle personen die ik tot nu toe tegenkwam in dat bos mij begroette. Ieder op een andere wijze. De een keek heel even en gaf een klein knikje, de ander keek me recht in de ogen en zei duidelijk: “goede morgen”. Nog een ander keek weg en wilde duidelijk geen contact. Dat die anderen reageren op mij komt omdat ik het fijn vind om iemand aan te kijken. Ik hou van contact. Bij mijn werk als trainer en coach maak ik bewust contact met de personen waar ik mee werk. Zonder werkelijk contact is het onmogelijk om de werkrelatie op te bouwen. Iedereen geeft een boodschap en maakt op zijn of haar manier verbinding met de ander. Bewust of onbewust.

In mijn gezin van herkomst hadden we altijd een bepaald gefloten deuntje. Als ik dat deuntje hoor weet ik dat er familie in de buurt is. Dat geeft me altijd een blij en vertrouwd gevoel. Ik hou van mijn familie. De signalen die we elkaar geven om contact te maken vertellen ons hoe we met elkaar relateren. Baby’s ruiken hun moeder, en omgekeerd de geur van een baby maakt ons bijna verliefd op dat kwetsbare wezentje. Al onze zintuigen doen mee om te beseffen hoe dichtbij of hoe veraf de ander van ons staat.

‘Door het contact met de ander weet je wie je zelf bent en welke plek je inneemt’.

Pas als je weet wie je bent ga je beseffen wat je nodig hebt en wat je wilt. Contact komt eerst, daarna de rest. Contact met jezelf leer je door het contact met anderen. En omgekeerd, contact met anderen leer je door in contact te zijn met jezelf. In mijn boek ‘Zelfvertrouwen en Levenslust’ vertel ik dat de basis van vertrouwen ligt in een veilige hechting. Door je veilig te hechten aan belangrijke anderen ontstaat er mogelijkheid tot gezonde groei en ontwikkeling. Tussen ouders en kinderen, op school en op het werk, de basis ligt in het maken van contact en vertrouwen dat anderen jou je plek gunnen en natuurlijk weten dat jij anderen hun plek gunt.

Graag kom ik in contact met jou. Ik zou graag willen weten hoe jij contact maakt met anderen. Wat doe je en wat laat je, hoe voel je je daarbij en wat is het resultaat?                                                         Laat het me weten ida.stamhuis@ziezo-samen.nl. In mijn nieuwe boek laat ik me graag inspireren door jouw input.

Vrijdag 21 april is de Masterclass: Effectief begeleiden van kind, student en cliënt. Ben jij die coach, leerkracht of opleider die het vertrouwen en de levenslust wil versterken en die concrete handvatten wil om toe te passen. En wil jij graag netwerken en in contact komen met andere gedreven vakmensen? Maak contact en meld je aan….

Fijne dag.

Liefs Ida

By | 2017-04-10T15:19:40+02:00 april 10th, 2017|Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Contact

About the Author: