Familie ?!

Home/Uncategorized/Familie ?!

Familie ?!

Het is weer zover…. de feestdagen staan voor de deur. Zo’n periode in het jaar dat we elkaar opzoeken. Mensen die voor ons belangrijk zijn, aan wie we gehecht zijn vinden we fijn om ons heen te verzamelen. Daar koppelen we rituelen aan en zo bevestigen we de warme band. Dit kan een jaarlijks terugkerende fijne ervaring zijn en ook een bron van stress. Schrijnend kan duidelijk worden wie we insluiten in ons hart en wie we buitensluiten uit ons systeem.

Als we de reclame geloven zien we gezinnen die vreedzaam om een rijk gevulde tafel zitten. Gelukkige gezichten die liefdevol het beste met elkaar voor hebben. In mijn praktijk kom ik regelmatig gezinnen tegen waar het heel anders gaat. Vaders en moeders die elkaar weg houden bij de kinderen en de feestdagen verdelen in een sfeer van achterdocht. Alles wat buitengesloten wordt krijgt macht. Kinderen die het gevoel hebben dat ze moeten kiezen en het eigenlijk niet goed kunnen doen. Of je nu leerkracht bent, kindercoach of ouder, het is lastig en kan pijnlijk zijn hoe je hiermee om kunt gaan.

Die dubbele loyaliteit voelt voor kinderen verscheurend.

  • Als ouder die midden in de strijd van scheiden zit word je heen en weer geslingerd tussen alle krachtenvelden en belangen die de dynamiek bepalen.
  •  Als leerkracht zie je de kinderen in je klas worstelen met de rauwe rouw die een gebroken gezin kenmerkt.
  • Als coach of therapeut leef je mee met de pijn van het gemis en sluit je aan bij de binnenwereld van het kind waar je mee werkt.

Eigenlijk voelt iedereen de machteloosheid van de situatie. Hoe fijn zou het zijn als gezinnen over hun emotionele kramp kunnen heenstappen en elkaar de nabijheid gunnen die zo helend en voedend is. Gelukkig ontmoet ik steeds meer ouders die elkaar gunnen om de fijnste en liefste ouder te zijn. Dat vraagt een hoop moed en een persoonlijk proces. Daardoor kunnen kinderen opgroeien tot positieve volwassenen die vertrouwen hebben in de wereld om hen heen.

Als kerst gaat over verbondenheid vind ik dit een mooie kerstgedachte…..

Hier vind je de werkvorm ‘cirkel van nabijheid’ die je als leerkracht, coach of ouder kunt toepassen zodat het kind uiting kan geven aan zijn/haar behoefte aan nabijheid.

In mijn boek ‘Zelfvertrouwen en Levenslust’vind je een schat aan interventies en achterliggende theorieën. Echt een aanrader als je met kinderen werkt.

By | 2017-04-07T21:59:27+02:00 december 24th, 2016|Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Familie ?!

About the Author: