Focus, waar richt jij je op?????

Home/Uncategorized/Focus, waar richt jij je op?????

Focus, waar richt jij je op?????

Dwarrel jij met je aandacht op alles wat zich zo voordoet? Of ben je zo vol aandacht op jouw bezigheid gericht dat je alles om je heen vergeet? Of wissel je het af?

Maak je zelf de keuze of maakt dat wat zich voordoet de keuze van jouw focus van aandacht?

Als je merkt dat je vaak moe bent terwijl er toch weinig uit je handen komt is de kans groot dat je jouw focus van energie en aandacht laat bepalen door toevalligheden. Vaak is de aandacht gericht op dat waar je ogen op gericht zijn. Actief gerichte aandacht stuur je zelf, bewust. Reactieve aandacht wordt van buitenaf getrokken. Ons reptielenbrein is er op gericht om aandacht te richten op zaken die we als opvallend beleven. Dit is nodig om te overleven. Reclamemakers zijn er goed in om onze aandacht te ‘vangen’ zodat ze ons kunnen beïnvloeden. Een impuls van buitenaf wordt gecreëerd zodat ons onbewuste zo beïnvloed wordt en dat het net lijkt of we zelf gekozen hebben waar onze focus ligt.

Waar je bewust of onbewust je aandacht op richt vergroot zich. Daardoor lijkt het of het ‘waar’ is. Ons brein is erop ingesteld om steeds gelijk te willen hebben. De bevestiging dat een waarneming klopt helpt om situaties snel in te schatten en ons gedrag te bepalen. Het ‘nieuwe auto effect’. Als je een nieuwe auto aangeschaft hebt zie je dezelfde auto’s opeens overal rijden. Daardoor word je bevestigd in de goede keuze die je gemaakt hebt. Door bevestiging en erkenning voelen ervaren we bestaansrecht. Dit mechanisme werkt positief en ook negatief. Als je dus je aandacht richt op iets waar je last van hebt zal je steeds de bevestiging zoeken dat je waarneming waar is.

Door onze aandacht te richten op dat wat ons zelfvertrouwen en levenslust vergroot, gaan we ons gelukkiger en vitaler voelen. Je kunt jezelf daarin trainen. Probeer het maar eens.

  • Kies een onderwerp in je leven waar je last van hebt. Beschrijf dit in een zin.
  • Bedenk voor jezelf hoe je zou wíllen dat dat is en schrijf dat op. Positief geformuleerd.
  • Ga vervolgens een maand lang iedere ochtend als je wakker wordt 20 x deze zin herhalen.
  • Schrijf ’s avonds voor het slapen gaan op wanneer je jouw gewenste situatie hebt waargenomen.
  • Na een maand zal je versteld staan van het resultaat. Wel even doorzetten en verdragen dat de tegenstemmetjes in je bewustzijn lawaai gaan maken om hun gelijk te halen. Hoe vaker je de positieve boodschap herhaalt hoe sneller en sterker het resultaat is.

Wil je meer weten over interventies die jouw zelfvertrouwen en levenslust versterken? Laat het me weten en mail me of bel me; ida.stamhuis@ziezo-samen.nl    of   0031 (0) 642303783

By | 2016-12-24T09:32:28+01:00 december 24th, 2016|Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Focus, waar richt jij je op?????

About the Author: