“ Onderzoek ‘ik’ sterkte vanuit verschillende perspectieven”

Home/Uncategorized/“ Onderzoek ‘ik’ sterkte vanuit verschillende perspectieven”

“ Onderzoek ‘ik’ sterkte vanuit verschillende perspectieven”

Om uit te proberen….
“ Onderzoek ‘ik’ sterkte vanuit verschillende perspectieven”

Met rode wangen zit Jasmine van 15 bij me aan tafel. “ Ik zie het echt niet meer zitten. Het lukt me allemaal niet meer en ik weet niet hoe ik het op moet lossen”. Wanhopig kijkt ze me aan. Via school en aangemoedigd door een vriendin is ze bij me terecht gekomen.

Wij mensen zijn constant onderhevig aan invloeden van buitenaf en binnenuit. Daarin bewegen we ons. Daar zoeken we de balans in. We zijn dus voortdurend bezig om ons te verhouden tot anderen, de omgeving waarin we ons bevinden en tot onszelf en de waardering die we ervaren voor al deze elementen. Voor Jasmine lijkt de spanning voort te komen uit de overtuiging dat zij minderwaardig is aan de anderen op school. Een gevoel van hopeloosheid staat haar in de weg om zichzelf als levenslustig en krachtig meisje te ervaren. Thuis compenseert zij door de grenzen op te zoeken en de spanning af te reageren op haar broertje. Binnen de context van haar familie oefent Jasmine met stevig en duidelijk gedrag waarvoor zij regelmatig op een hardhandige manier wordt begrensd. Binnen de context van school weet Jasmine niet hoe ze adequaat haar plek kan innemen.

Vanuit welke methodiek je ook werkt, de hoeveelheid informatie die van invloed is op het proces van uit je kracht weer in je kracht komen, is veel en breed.
Om een overzicht te krijgen van wat er vanuit verschillende perspectieven zich afspeelt, ga ik aan de slag met de cirkel die bovenaan het Ziezo-model® staat. De cirkel geeft aan hoe de beïnvloeding en de ‘ik’ sterkte vanuit de verschillende (be)leefgebieden wordt ervaren. Daardoor kun je als begeleider beter begrijpen wat er aan de hand is. Bovendien is de ‘kers’ oftewel de cirkel een praktische manier om tijdens een gesprek te gebruiken. Het werkblad over ‘Wederzijdse beïnvloeding’ kun je gratis downloaden via de website. Je kunt er direct mee aan het werk. Smaakt dit naar meer? Meld je dan aan voor de introductieworkshop.

In mijn boek Zelfvertrouwen en Levenslust kun je lezen hoe je deze werkvorm kunt gebruiken en hoe je de rest van het model daarbij kunt inzetten zodat je een begeleidingstraject kunt ordenen. Super handig en duidelijk. Tijdens de introductie workshop Ziezo-model® gaan we hier uitgebreid mee aan het werk zodat je het kunt toepassen binnen jouw werksetting. Want of je nu coach, leerkracht, studentbegeleider, therapeut et cetera bent, dit praktische stuk gereedschap is handig om mee te werken.

By | 2017-11-08T11:42:01+01:00 november 1st, 2017|Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor “ Onderzoek ‘ik’ sterkte vanuit verschillende perspectieven”

About the Author: